Щоб насолодитися хамамом, зовсім не обов'язково залишати межі рідної країни. Адже сьогодні хамами можна облаштувати в приватних будинках, заміських котеджах і навіть в квартирах багатоповерхових будівель! А щоб своя турецька лазня приносила тільки задоволення, при її створенні треба дотримуватися ряду нескладних правил ...

Серед всіх символів Туреччини хамам напевно можна називати одним з найвідоміших - не дарма ж цей тип парної часто називають саме турецькою лазнею

Історія цього типу парної налічує вже багато століть, якщо не тисячоліть - схожі за конструкцією і характером публічні лазні будувалися до нашої ери в Греції і Стародавньому Римі. Пізніше згадки про них можна зустріти практично по всьому Близькому Сходу і Середньої Азії, хоча найбільшого поширення вони отримали в Туреччині. Саме тут формувалися ключові принципи хамама, які і сьогодні беруть за орієнтир при облаштуванні турецької лазні :

  • Унікальний температурний режим. Хоча слово «хамам» походить від арабського «хам», «жарко», ця парна - одна з найбільш «холодних». Адже повітря тут нагрівається всього до 40-50 ° C, що не порівняти з російською лазнею або фінською сауною.
  • Висока вологість. Максимально рясне пароутворення - це одна з характерних рис турецької лазні. Часом рівень вологості доходить майже до 100%, а в повітрі стоїть густий «туман», за рахунок чого жар у хамамі дуже м'який і приємний.
  • Розкішний дизайн. Оздоблення турецьких лазень завжди по-східному -  багате і вишукане, з великою кількістю різноманітних декоративних рішень. Найчастіше в оформленні використовують мозаїки і натуральний камінь: мармур і граніт - хоча припустимо і кахель.

Всі ці риси хамаму роблять його абсолютно особливим типом лазні. З одного боку, у нього сприятливий вплив на організм: очищає шкіру, покращує кровообіг, нормалізує роботу органів дихання. З іншого, тут просто приємно відпочивати і розслаблятися!

Як будують хамам?

Щоб турецька лазня у вас вдома відповідала ключовим стандартам, при її створенні слід приділити увагу ряду особливостей пристрою такої парної :

  • Парогенератор. У класичному хамамі пар утворюється при нагріванні води в котлі, але сьогодні для цього використовують парогенератор тієї чи іншої потужності. Його, як і котли в минулому, розміщують в сусідній кімнаті: пар йде через форсунки в стіні, а для управління обладнанням в основній кімнаті ставлять пульт.
  • Система опалення. Важливою особливістю хамамів є теплі і підлоги, і лежаки, і стіни. Для цього під ними проводять магістралі з гарячою водою або повітрям або ж повністю ізольованими електричними системами обігріву (останній варіант менш поширений).
  • Ізоляція. Максимальна вологість в приміщенні потребують якісних ізоляційних матеріалів. Оптимальними будуть різні сучасні композити - як плити Wedi, які є своєрідним «сендвічем» з пінополістиролу і склотканини. До того ж вони підходять для спорудження каркаса стін і тих же лежаків.
  • Архітектурні елементи. Для хамамів є кілька обов'язкових моментів. Перший: курна, умивальник з кранами гарячої та холодної води. Другий: лежаки вздовж стін. На них сидять, лежать і роблять масаж (хоча для цього можна поставити і стіл). Третій: склепінчаста або арочна стеля - з неї конденсат не капає на людей, а стікає по стінах.
  • Важливі деталі. Щоб відпочинок в турецькій парній був максимально зручний і комфортний, її треба доповнити рядом систем. До них відноситься освітлення (достатнє по яскравості і безпечне - низьковольтне і з ізоляцією від IP65), аромагенератор (насичує пар приємним ароматом) і музична установка.
  • Додаткові приміщення. Домашній хамам може складатися навіть з однієї парної, але набагато практичніше, якщо лазня має і інші зали. В цьому випадку зазвичай облаштовують купальню, душову, санвузол, роздягальню і кімнату відпочинку.

Звичайно, перераховані моменти - найбільш характерні для лазні. А крім них, при будівництві хамама потрібно обміркувати ще багато речей: від дизайн-проекту і вибору матеріалів обробки до вентиляції і фільтрів очищення. І тому хоч в інтернеті вистачає інструкцій по створенню турецької лазні своїми силами, краще довірити процес професіоналам. Партнери компанії «Термікс Україна» можуть втілити в життя самі найскладніші проекти, тому не втрачайте часу і переглядайте проекти на сторінках наших дилерів.

 З нами подорож до Туреччини для вас стане можливою в Україні - досить буде просто відкрити двері парної у себе вдома!