При обробці стін і полиць в парній ніщо не замінить натуральне дерево - з цим складно посперечатися, чи не так? Однак проблема, що деревина різноманітна. У кожного сорту є свої плюси і мінуси, причому таких сортів на сучасному ринку десятки, якщо не сотні! Тому підібрати оптимальні матеріали у вигляді вагонки для стін або бруса для полиць вельми непросто. Хоча з досвіду компанії «Термікс Україна» привабливі рішення знайти можна - і всі вони зібрані в цій статті.

Приваблива зовні, міцна, довговічна, слабо нагрівається - всім таким характеристикам повинна відповідати хороша вагонка. 

Тому слід вибирати з таких порід, як :

  • Осика. Це дерево - одне з найпоширеніших на території Азії і Європи. І одне з найбільш затребуваних для виробництва оздоблювальних матеріалів! Що легко пояснити позитивними властивостями деревини. Вона м'яка, але міцна, всихає помірно, при цьому мало розтріскується - в тому числі при постійних перепадах температури і рівня вологості, за що і цінується при облаштуванні бань і саун. А якщо осика ще пройшла і обробку паром, то по довговічності з нею мало хто посперечається - тоді вона не боїться шкідливих комах! Багато хто любить її за гарний білий колір з блакитним і зеленуватим тонами (термоосина помітно темніше, до речі). І не можна не відзначити злегка гіркуватий аромат цієї деревини.
  • Фінська ялина. Деревина цього хвойного дерева, що є гібридом зі звичайної і сибірської ялинок, дуже щільна, міцна. Чи не головна перевага у цього сорту - він не виділяє смол, в тому числі при сильному нагріванні. Адже під час заготовки його довго випарюють, за рахунок чого з дерева йде до 90% смоли. Також потрібно згадати ефектний зовнішній вигляд фінської ялинки: з характерними візерунками і великою кількістю сучків. При цьому не варто переживати за їх збереження - вони залишаються на місці навіть через тривалий період часу. Плюс до всього ця ялина багато років зберігає чистий, свіжий хвойний запах, в тому числі тому, що для неї не страшні процеси гниття. А ще така деревина доступна.
  • Кедр. Даний вигляд деревини не дарма вважається одним з найрозкішніших і престижних при виробництві вагонки для саун і бань. Його ціна в повній мірі виправдана важливими характеристиками. По-перше, це дерево багато на утримання ефірних масел (що надає йому насичений і приємний аромат) і фітонцидів (вони виділяється при нагріванні і знезаражують в приміщенні повітря, вбиваючи і пригнічуючи розвиток безлічі бактерій). По-друге, у кедрової вагонки привертає незмінну увагу візерунок: на жовтуватому тлі виділяються чіткі, нібито намальовані золотисті річні лінії. Ну і, звичайно, кедр вельми довговічний, хоча сам по собі м'який і пластичний і легко піддається самим різним способам обробки.

Які варіанти доступні для бруса?

Брус для полиць в лазні можна робити з все тих же осики, фінської ялини або кедра. Але є ще й несподівана, проте не менш цікава і якісна альтернатива у вигляді наступних сортів :

  • Абаш. Само по собі ця назва в деякій мірі умовно, тому що таку цінну деревину називають по-різному: абачі, обечі, айоус, самба, вава - це залежить від регіону. Однак суть в будь-якому випадку однакова: мова йде про дерево триплохітон, яке росте в тропічних лісах Африки. У його деревини характерний жовтуватий відтінок (хоча може бути кремово-білим і в варіаціях) і слабо виділена текстура. Такий матеріал легкий і м'який, легко монтується, в ньому немає смол і скалок. Але найважливіше: ця деревина добре прогрівається, довго зберігає тепло, але при цьому вона не обпікає, до неї дуже приємно торкатися - це ідеальні характеристики для внутрішньої обробки будь-якою парною: хоч лазні, хоч фінської сауни.
  • Термоабаш. Це той же самий абаш, але після спеціальної термічної обробки в печі. Зовні відрізнити його можна по помітно більшому темному, мало не кавовому кольору - виглядає солідно, стильно. Хоча важливіше інші нововведення. Така деревина довговічніше і надійніше: їй не страшні ні шкідливі комахи, ні висока вологість: у неї поверхня набуває певний водовідштовхувальний ефект. Що в умовах сауни або лазні буде особливо цінним фактором. Плюс термоабаш зможе похвалитися ще більшою стійкістю до впливу високих температур: полки з подібного сорту деревини забезпечать максимально комфортні умови у вашій парній.

І хоча будь-який з описаних варіантів відрізняється позитивними властивостями, вибирати дерево для вагонки або полиць потрібно з оглядкою на всі індивідуальні особливості конкретної парної. Тому в цьому питанні найкраще звернутися до професіоналів - в компанію «Термікс Україна». Ми допоможемо підібрати ті матеріали, які оптимальним чином відповідають саме вашим завданням для лазні або сауни. І звичайно, ми гарантуємо привабливі умови: хороший і продуманий сервіс, швидку доставку замовлень і вигідні ціни на будь-який сорт деревини.